Tisdag.

Idag har jag hållit på med att sätta ihop lite vegetariska recept till julbordet som jag bland annat har skickat till en god vän. Åt mitt första vegetariska julbord förra året och jag kan säga att jag saknade inte ett dugg den vanliga julmaten faktiskt. Detta är i alla fall vad jag har ägnat dagen åt idag och det har tagit lite tid. Nedan kan ni få lite tips på mat till julbordet och några recept. Detta är också till er som inte är vegetarianer. Här ser ni att det går att ersätta nästan allt kött på julbordet. Visst det kommer ju aldrig att smaka riktigt som man är van vid men man lär sig tycka om det med tiden. Så var inte rädd för att testa någon gång. Att bli vegetarian är en av det bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Känns så bra och jag trivs med att inte äta kött. Saknar det inte heller.

Jo två saker kan jag fortfarande sakna och det är fisk och älgkött. Men det är de enda.

Kolla nu mina tips nedan. 

Här kommer lite tips på Julmat.

Till att börja med så handla på Goodstore http://www.goodstore.se/ som ligger på Skånegatan 92 i Stockholm. Där kommer de bland annat sälja Vegetarisk Julsk*nka utan rumpa heter den. Det är Astrid & Aporna som tillverkar den. Man griljerar den precis som en vanlig julskinka. Står på förpackningen hur man gör.
 



Sedan kan jag tipsa om en vegetarisk korv som är god och passar väldigt bra till julbordet. Den heter Oregano & Basilika korv. Tillverkas av Vegiedeli och brukar finnas på Goodstore. Finns en korv till som funkar som salami och den heter Velami rulle från Viana. Den fick jag inte tag på förra året så jag vet inte om den är god.

              

Så kan man köpa Tzaybitar som är så himla gott. Det är dock ingen julmat men passar ändå till julbordet. Man kan även grilla Tzaybitar tillsammans med grönsaker. Tzaybitar till höger på bilden.

Sedan kan man köpa Rashers och ha på julbordet. Det är avlånga skivor som man kan ha antingen som smörgåspålägg vilket vi brukar köpa dem för eller så kan man ha den som bacon om man vill. Men jag rekommenderar att använda dem som smörgåspålägg eller ha dem till julbordet och äta dem som de är. Det är super gott.





Vill man ha pastej till julbordet så kan du köpa antingen Tartex - pastej på tub eller GranoVita örtpastej också i tub. Jag rekommenderar den sistnämnda. Båda pastejerna finns i de flesta större matbutiker och är smörgåspålägg. Men de har också andra pastejer på Goodstore.


  

På Goodstore säljer de bara veganskt och ekologisk mat och tyvärr så är det just därför också som det är ganska dyr med mat där. Vi brukar ofta handla där för att det finns så mycket bra frysmat. Jag kan också rekommendera affären Gryningen http://www.gryningen.eu/ som ligger på Folkungagatan 68 i Stockholm.

Längre ner finns det recept på en god vegetarisk Janssons Frestelse. Jag gjorde denna förra året och det blev så gott. Man kan byta ut champinjoner mot kantareller eller mot vegetariska Carbonara biter också som finns på Goodstore att köpa. Dessa kan du även göra pasta carbonara av så klart.


Köp Hälsans köks köttbullar på en vanlig mataffär bara och stek dem lätt och servera till julbordet. Finns köttbullar på Goodstore också.




Några av alla de vegoprodukter som finns på marknaden: fr v Veggie Carpaccio roast-skivor från Viana, Oregano & basilikakorvar från Vegideli, Velamirulle från Viana, Tzaybitar från Ridderheims i mitten samt Rashers från Vegideli längst fram.


Senapssill














salt
1 aubergine
5 msk stark senap (om du använder starkt och söt senap så ta mindre socker)
1 msk vinäger
2 msk socker
1 dl olja
½ dl soja- eller havregrädde
salt
peppar
dill

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, exakt 5 minuter (från att vattnet kokar). Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Vispa ihop senap, socker och vinäger och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill. Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.


Chilisill

1 aubergine
1 vitlöksklyfta
2 dl soja- eller havregrädde
1 tsk sambal oelek
3 msk chilisås

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, exakt 5 minuter (från att vattnet kokar). Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop den med de övriga ingredienserna. Blanda såsen med auberginestrimlorna.


Vegetarisk sillsallad

300g kokta potatisar
400g inlagda rödbetor
8 msk spad från rödbetorna
200g äpple
200g saltgurka

Skär alla ingredienser i små tärningar. Blanda ihop allt väl. Lägg salladen i en serveringskål och låt den stå kallt några timmar innan serveringen.



Janssons frestelse med julkryddor


8 medelstora potatisar
1 gul lök
2 msk ströbröd

Champinjonfräs
6 medelstora färska champinjoner
1 krm kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 krm salt

Gräddblandning
5 dl havregrädde
3 krm mald kryddpeppar
10 hela nejlikor
3 tsk salt


Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt detta dra i ca 15 min. Sila bort nejlikorna. Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt. Skiva löken. Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timma.

Publicerat: 2009-06-16 Ändrat: 2009-06-23 Författare: Gabriella Terneborg

 

Linspastej

1 dl linser
grönsaksbuljong
1 dl sötmandel
1 liten gul lök
3 msk olja
½ dl vatten
1 tsk curry
1 tsk timjan


Koka linserna i buljong tills de är mjuka (kolla koktid på paketet, olika tid beroende på linssort). Mixa under tiden mandeln och lägg den åt sidan. Skär löken i bitar och mixa den ihop med linserna. Rör ner mandeln. Tillsätt olja och vatten. Mixa röran slät, smaksätt med kryddorna.

Tips: rosta gärna mandeln i stekpanna innan mixning


Julskinka


Foto: Gabriella Terneborg

En tinad Julsk*nka
skånsk senap
1 dl ströbröd
1 tsk farinsocker
mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av en tunn kant längs långsidan av ski*nkan så att den ligger still i ugnsformen. Bred senap över hela sk*nkan. Blanda strösocker med salt, svartpeppar och farinsocker. Rulla sk*nkan i ströbrödsblandningen. Lägg ski*nkan i en ugnsform. Täck ovansidan med tunna skivor margarin. Ställ sk*nkan i mitten av ugnen. Efter en stund ös margarinet som runnit till botten över sk*nkan. Titta till sk*nkan var femte minut, ös eventuellt ytterligare. När ytan är lagom brun och det doftar julskinka så är den klar. Servera varm eller kall i tunna skivor.


På denna länk hittar man fler vegetariska julmats recept än de jag skickat med. http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/jul 

Stort lycka till nu med ett riktigt härligt vegetariskt julbord. Kom ihåg att recepten är anpassade till veganer som inte äter ägg eller dricker vanlig mjölk, så det går att använda vanlig mjölk och tillsätta ägg också.

Glöm inte bort allt det andra man brukar ha på bordet som grönsaker, rödbetssallad, kokt potatis, mimosasallad, äppelmos, ägg, saltgurka, brysselkål, rödkål, grönkål, vörtbröd, julbröd, julknäcke, gröt och julmust. Tyvärr så har ingen ännu kommit på något som kan ersätta kalvsyltan men man kan säkert göra någon sorts paté av tofu kanske, jag vet inte riktigt.

Sedan finns ju tång caviar som exempelvis till att dekorera ägghalvor med.



Saknar man lax på julbordet så finns det vegetarisk lax, sedan finns det även vegetarisk anka att ersätta kalkonen med.

   

Föresten på Goodstore kan man också köpa vegetarisk hummer om man vill ha något gott till nyårsafton. Vet inte hur den smakar då jag aldrig testat den. Ja, den ser lite äcklig ut men det är inget djur i jag lovar.



GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

 Kram Marie

PS: Nästa gång kommer jag tipsa om lite vanlig mat. Vad sägs om vegetarisk husmanskost?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0