Självhjälp

Vad betyder självhjälp?

  

För mig betyder självhjälp att man hjälper sig själv tillsammans med andra människor i samma eller liknande situation som en själv. Bara jag kan hjälpa mig själv och oftast är bara jag är expert på mig själv och vet bäst om mig själv. Trots det kan andra se saker utifrån hos mig som jag inte kan se själv. Man behöver stöd från andra för att man ska kunna förändra sig och utvecklas till det bättre. För det man inte vet om sig själv kan man inte förändra eller utveckla och därför kan man inte hjälpa sig själv helt på egen hand.


Själhjälp handlar inte om att man ska jobba med ett visst program och följa vissa punkter stegvis som är för planerade. För då blir det plösligt frågan om någon sorts behandlings eller terapi. Självhjälp handlar inte om det i mina ögon.


Nej, utan självhjälp betyder att man i en grupp träffas en gång i veckan och pratar om det som känns mest aktuellt just för tillfället. Man delar erfarenheter och få tips, goda råd och vägledning från andra om man vill ha det från människor man tycker om som man trivs bra tillsammans med.


I en självhjälps grupp lättar man sitt hjärta om man behöver det, om sådant som för tillfället känns helt rätt och skönt att släppa ut. Man kan också välja att inte prata, utan bara lyssna och ta del av vad andra har på sina hjärtan och vill dela med sig. Man kan komma till insikt om mycket genom att bara lyssna.  Man kanske också bara kom just den gången för att man behöver en stor, varm kram av någon. En kram ger så mycket mer än en massa ord.


Ibland kan det också kännas skönt att man bara träffas och gör något trevligt tillsammans som att gå ut och äta  eller fika kanske, för att sedan gå vidare på någon teater, bio eller konsert. Att bara träffas ger väldigt mycket  det med och ibland räcker det mer än väl. Alla människor skulle nog behöva en självhjälpsgrupp på ett eller annat sätt.



Mina ord på vad självhjälp är:                    
image32
1. Hjälp
2. Stöd
3. Trygghet
4. Vänner
5. Medkänslor
6. Värme
7. Gemenskap
8. Kärlek
9. Kramar
10. Tröst
11. Sinnesro
12. Förståelse
13. Vägledning
14. Ventil
15. Lyssna
16. Tårar
17. Skratt
18. Glädje
19. Lugn
20. Ilska
21. Erfarenhet
22. Lättnad
23. Insikt


Dikt

Vad är en kvinnas förebild i samhället?


Vad får en kvinna: att känna sig stolt över att hon är kvinna?

Vad får en kvinna: att kämpa för sin rätt i samhället?

Vad får en kvinna: att känna ett ansvar?

Vad får en kvinna: att fatta rätt beslut?

Vad får en kvinna: att våga öppna sig?

Vad får en kvinna: att känna att hon duger?

Vad får en kvinna: att känna mod?

Vad får en kvinna: att känna styrkan?

Vad får en kvinna: att våga ge och ta?

Vad får en kvinna: att orka leva vidare?


Vad får en kvinna: att försöka ta sig ur ett drogmissbruk?

Vad får en kvinna: att tänka till, efter första slaget?

Vad får en kvinna: att leva i stället för att svälta sig?

Vad får en kvinna: att vara försiktig?

Vad får en kvinna: att passa sig för att bli våldtagen?

Vad får en kvinna: att söka hjälp?

Vad får en kvinna: att vilja hjälpa andra kvinnor?

Vad får en kvinna: att må riktigt, riktigt bra?


Vad får en kvinna: att känna självförtroende?

Vad får en kvinna: att känna respekt?

Vad får en kvinna: att känna trygghet?

Vad får en kvinna: att känna värme?

Vad får en kvinna: att känna sig älskad?

Vad får en kvinna: att börja tro och hoppas?

Vad får en kvinna: att känna sig unik?

Vad får en kvinna: att känna sig värdefull?

Vad får en kvinna: att älska sig själv?


  Vem, eller vad är egentligen kvinnans förebild i samhället?


Av: Marie


image30


Lite allvarligare nu.

Hej alla som läser.

Nu ska jag bli lite allvarligare igen i min blogg. Det har hänt en del på sistone. Inte nog med att jag går och oroar mig för min mamma som har lungsjukdomen KOL (läs mer om detta längre ner i bloggen) och inte slutar röka och för min pappa som har det så illa ställt och knappt har mat för dagen, (står även mer om detta längre ner i bloggen) nu har min styvpappa fått en propp i halspulsådern som han opererade i torsdag. Nu gick allting bra och han håller på att återhämta sig. Han har ju för övrigt också KOL + Astma och Emfysem också. Inte han heller slutar att röka. Men jag hoppas mamma och han gör ett ordentligt försök nu och slutar + att åtminstonde min styvpappa tar och pensionerar sig nu för han är i den åldern och är ganska dålig i sina sjukdommar. Även mamma håller på att vara dålig fast hon bara är 52 år. Vill verkligen inte förlora min mamma. Behöver henne så väl.

Vet ni vad jag är mest rädd för? Att få det lika illa ställt som min riktiga pappa som inte ens har mat för dagen, särskilt den dagen mamma inte finns längre.

Jag har ju mina funktionshinder (står även mer om detta längre ner i bloggen) och det är inte lätt att få jobb för mig när jag inte har någon utbildning förutom att jag är möbelsnickare eller har särskilt mycket arbetslivserfarenhet. Svårt att få jobb inom yrket Möbelsnickare om man inte startar eget. Dessutom kommer jag inte klara av yrket. Hade en assistent till hjälp under hela min yrkes utbildning. Var iofs väldigt bra för annars hande jag nog blivit tvungen att hoppa av och då hade jag känt mig ganska misslyckad. Var ju skit kul att snickra och jag saknar det mycket.

Mycket blir det att oroa sig för och tänka på men det är väl som det är och det går inte att göra så mycket åt.

Kram till alla som läser bloggen.

Marie




Höstens evenemang jag har varit på och ska gå på.

Hej

Son ni alla säkert vet så gillar ju jag och Jennie att gå på olika musikaler och dyligt. Så nu tänkte jag berätta vad vi varit på från augusti fram till årskiftet typ. Jennie får ju mycket fribiljetter för att hon har sin Musikalkalender på Internet där hon gör reklam för allting som har med musikal att göra. http://www.musikalkalendern.tk/ Som tack får hon fri biljetter till olika musikaler och evenemang som vissa musikalartister medverkar i. Sedan gör vi även mycket tävlingar och vi vinner mycket biljetter och särskilt till bio.

Vi började med att gå den 10 augusti på Diggiloo konserten som de turnérat med i hela Sverige under sommaren. Den höll till på Konfidansen i Ulriksdals Slottspark, fast den konserten hade vi köpt biljetter till sedan långt tid tillbaka. Sedan den 14 augusti var vi på "Singing In The Rain" på Oscars teatern och den hade vi också köpt biljetter till. Då var det Sissela Kyle i huvudrollen. Kom tyvärr 10 min försent till den eftersom det var ett jättestopp på pendeltåget som vi valt att åka med till centralen.

Sedan den 19 augusti var vi på konserten "Sommar konsert i det Gröna" utanfför Sjöhistoriska museet som arrangeras av Dagens Nyheter varje år och är gratis för alla. Musikal artisten Gunilla Backman medverkade i år.

Vi var på bio den 31/8 och såg "Harry Potter och Fenixorden" nya filmen och den betalade vi för.

Den 1 september var vi på gratis konsert i Kungsträdgården och såg bland annat Shirley Clamp och Sonja Aldén. Var Svenska Favoriter som anordnaden den.

Vi firade samma helg våran förlovningadag med att gå in gratis till Skansen den 2 september. Var konsum som hade "Familjedag på Skansen" då. Alla medlemmar gick in gratis.

Sedan var det ganska lugnt ett tag med kulturlivet förutom att vi var på bio den 7 september och såg "Ond aning", ända tills den sista september då Jennie gick på konserthuset och såg musikal artisterna Daniel Engman och Sanna Martin. "Last nights of the proms" hette den konserten .Jennie betalade för den konserten. Jag var inte med då.

Vi var på biofilmen "Hairspray" på biografen Park den 11 oktiober som vi fått fribiljetter till via Idol sajten. Var förhandsvinsing.

Jag gick sedan själv på Lars Noréns uppsättning av "Hamlet" i stället den 14 oktober. Var andra gången jag såg föreställningen. Såg den i somras på Gotland, men det var lite annorlunda och se den inomhus. Jag hade betalat för den teatern.

Vi var på bio igen den 17 oktober och såg filmen "Hairspray" på biografen Park en gång till som vi också vunnit  biljetter till. Var även det en förhandsvisning.

Vi var på Heron City den 19 oktober och såg filmen "Kid Svensk" som jag vunnit biljetter till.

Den 27 oktober var jag och Jennie till Tumba Centrum på "Rosa Lördag" och såg Nanne Grönvall uppträda med fyra låtar. Vann då även biljetter till Nannes krogshow "Vild". Har dock inte fått biljetterna ännu, så jag vet ej vilken kväll det blir av.

Vi var på en lite krogshow på Mossebacke den 29 oktober som vi fått gratis inträde till. Jennie har personlig kontakt med han som gjorde showen. "My favorit Flops" heter den

Dagen efter den 30 oktober så var vi på "Rosa Bandet galan" på Globen anexet som Jennie vunnit biljetter till via tidningen Metro. Förra året var det jag som vann biljetterna till galan.

Dagen efter det alltså på Onsdagen den 31 oktober var vi en gång till på "Singing in the Rain" på Oscars teatern men den här gången spelade Maria Lundqvist huvudrollen. Den här gången fick vi fri biljetter.

Jag fyllde år den 2 november och i present hade jag fått en kväll tillsammans med Jennie på Haburger börs för att se Nannes krogshow "Vild" av Nanne Grönvall själv. Var bara som tack för att jag hjälper Nanne med hennes hemsida. Hade jättekul den kvällen.

Dagen efter sedan den 3 nov var jag och Jennie på Gunilla Backmans konsert "Nära mig" på Rivial. Jag hade vunnit biljetter till den konserten. På söndagen den 4 nov var Jennie själv på Gunilla konserten för hon hade sedan långt tillbaka köpt sig en biljett.

Den 9 nov var Jennie själv och såg Sarah Dawn Finter och Patrik Iskassons turné konsert också på Rivial. Den hade hon också betalt för själv.

Jag och Jennie var igår lördag den 17 nov och såg "Queen" konserten i Globen som Jennie fått fribiljetter till. Idag söndag den 18 november ska vi gå se en teater som heter "Ringaren" på teaterhuset i Skarpnäck . Även den har Jennie fått fribiljetter till.

Detta var allting vi varit på och det har varit jättekul och framför allt väldigt uppskattande att få gå på så mycket gratis eftersom vi alltid har så dåligt med pengar. Vissa saker passar vi på att köpa runt födelsedagar och jul då både jag och Jennie får lite extra pengar. Framför allt Jennie får det.

Nu ska jag berätta om det vi fortfarande har framför oss att se fram i mot.

Nästa helg den 24 november ska vi gå och se en skräckteater som vi vunnit biljetter till. Den heter "Blodskyssen" på Pygmé teatern.

Den 1 december ska vi till "Skansen" på Julmarknad och sedan är det även en Allsång där som Nanne Grönvall medverkar i. För detta betalar vi inträdet för om vi har råd. Annars går vi ej. Kommer säkert gå på flera Julmarknader också innan jul i de mån vi har råd förutom de som är helt gratis förstås.

Den 6 december ska vi gå se "Rivierans guldgossar" på Cirkus. Den har Jennie fått fri biljetter till.

Sedan blir det ingenting förrän vi ska på "Den stora premiären" på Intiman den 13 dec. Den har Jennie också fått fribiljetter till.

Vi ska också på en julkonsert den 19 dec i Globen. "The Christmas show" heter den. Jennie har fått fribiljetter även till den.

Vi ska gå på musikalen "Jekyll & Hyde" den 23 januari 2008 och även den har Jennie fått fribiljetter till. Sedan ska vi få gå och se musikalen "Footloos" på Intiman och "London the musikal" i Filladelfia kyrkan någon gång i februari. Även på dem får vi gå gratis, men har inte fått biljetterna ännu.

Innan dess lär det säkert bli några fler biofilmer + att vi ska ju på Hamburger Börs en gång till på Nannes krogshow. "Vild"

Eftersom allt detta som att gå på koserter, bio och på teater/musikaler ligger i vårat största intresse så är det just sådant här det enda nöjespengar går till när vi väl betalar för något. Vi spenderar inte mycket pengar på något annant än det som måste betalas. Utöver det köper vi program till det evenemnang vi går på och lite godis/snask då och då och tidningar blir det också ibland + att vi köper film, musik och böcker också på Internet i mellanåt i den mån vi har råd.

Nu vet ni hur vårna höst sett ut.


Kram Marie

image29









Bakning

I lördags så var jag jätteduktig. Jag bakade tre sorters bröd + kanelbullar. Grejen var bara att det skedde en liten olycka. Jag skulle smälta smör till en sats deg som jag höll på att blanda ihop. Satte en kastrull på plattan  och la i 150 g smör. Glömde bort kastrullen med smör så det brändes vid och började ryka ordentligt. När jag såg det lyfte jag av kastrullen som  satt fast och de heta, vidbrända smöret som hade blivit en fet svart massa stängte upp på min högerhand och jag  brände mig ganska ordentligt. Gjorde ont och jag blev rädd så jag släppte kastrullen som åkte i golvet med en smäll och gjorde ett regält brännmärke i plastgolvet. Då stänkte det smör överrallt, det blev jätte halt på golvet och som tur var hade jag ett förkläde av plast på mig, annars hade jag bränt upp magen också, för smören stängte upp över förklädet och rann sedan ner på byxorna. Klarade ena knät och magen från att bli helt uppbrända. Var bara ovansidan av handen som blev bränd. Men det räckte till för jag hade så fruktansvärt ont hela dagen och kvällen på lördagen. Fick springa och spola handen i kallt vatten hela tiden. Trots det bakade jag färdigt allting som jag bestämt att jag skulle baka. Min sambo tyckte jag skulle sluta baka när hade bränt mig. Men då hade jag en sorts bröd i ugnen medan jag höll på att sätta degen för en andra sort. Hade ju bestämt sedan flera dagar tillbaka att jag skulle baka på lördagen, så jag fortsatte och strax efter kl 19.00 på kvällen var jag klar. Började klockan 11.00 på förmiddagen. Blev lite förtskjutning på tiden i med olyckan. Annars hande jag varit färdig tidigare. Detta var min lördag.


image28

RSS 2.0