Måndag

Idag är jag kreaktiv här hemma. Sitter och tillverkar en julklapp. Kul att göra egna saker faktiskt. Vem julklappen är till är hemligt. Men fin blir den i alla fall. I kväll ska jag på en föreläsning av en person jag känner litegrann. Hon ska föreläsa om fattigdomens Sverige. Det är hon författaren Jessica som skriver om mig i sin bok som ska ha föreläsning och jag tänkte gå och lyssna på det. Ska bli intressant tycker jag. Berättar mer om föreläsningen i morgon.

Måste förbereda middag till Jennie bara och en matlåda innan jag sticker. Nu ska jagh återgå till att fortsätta med min julklapp. Kanske lägger in en bild senare på den.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie


Julklappen innan jag målat, limmat och lackat.


Julklapp efter målning, limning och lackning. Fin va?

Söndag

Idag tog vi det ganska lugnt på morgonen, åt frukost och tände det första adventsljuset. Sedan gick vi iväg till julmarknade på Stureby Skolan. Hittade inte just någonting förut att jag köpte en litet glas hjärta för 10 kr som egentligen kostar ca 350 kr ny. Gjorde ett jättefynd och ungarna verkade inte ha något som helst begrepp om vad den kostat. Kände mig en liten aning dum, men föräldrarna får skylla sig själva när de inte säger till barnen att de ska sälja den för lite dyrare peng.

I alla fall så fick vi mersmak av julmarknad när vi kom hem, dessutom var det så fint väder så vi åkte in till stan och kollade in julmarknaden på plattan som bilvit värdelöst i år då de gjort om den. Vi fick vidare till Kungsträdgårdens julmarknad och på vägen passade vi på att kolla in NK:s julskyltning. På Kungsträdgårdens julmarknad hittade jag en julklapp till min bror. Men inget annat kul. Vi strosade vidare till gamla stans julmarknad och där var det som vanligt packat med folk. Vi köpte en lite sak som jag kan ha med mig på julfesten med min dans. Vi brukar alltid byta julklappar där. Vi köpte också ett hällebröd i Gamla Stan. När vi var färdiga där hade vi hunnit bli både trötta och hungriga så vi gick till Muren och käkade lite mat. Skönt att sitta en stund, men det var väldigt varmt där inne tyckte jag men inte Jennie så vi trodde jag fått lite feber. Jag hettade så i ansiktet och var ganska varm, vi gick till Slussen och hoppade på tunnelbanan där och när vi kom hem och jag tog tempen och jag hade 36,6 precis som jag brukart ha, så det var ingen feber där inte. Blev en i alla fall en lugn kväll med lite kvällsfika. Vi åt lussebullar och pepparkakor och kollade på tv och satt vi datorn. 

Somnade gott sedan på kvällen efter den långa promenaden inne i stan.

Vi hörs i morgon

Kram Marie


Så här ser glashjärtat ut.


 

Lördag

Idag har jag och Jennie börjat dagen med att tvätta. Kunde verkligen behövas då det var tre veckor sedan sist. Sedan trodde vi att det var idag som Julmarknaden i Stureby skolan skulle vara och var på väg dit då Jennie kollade en gång till på lappen som sitter på kylen och då visade det sig att det var i morgon. Så vi behövde inte klä på oss och gå dit utan kunde ta det lugnt tills vi skulle iväg på teater i Cickla Centrum. Teater i Dieselverkstaden. Det var en lång och mycket revlig föreställning. Folk var mellan 13 - 25 år. Vi har sett dem förut i tidigare föreställningar också. När föreställningen var slut så åkte vi hem men stannade på konsum i Slussen och handlade lite middag. Blev en lugn föutom att vi skapade adventsstämning här hemma genom att ställa fram adventssakerna.

Vi hör i morgon.

Kram Marie

Fredag

Idag har jagbara suttit hemma och inte gjort något speciellt. Har varit väldigt trött och seg. har också haft så fruktansvärt ont i magen då jag fick min mens i morse. Så jag har varken haft ork eller lust att göra något vettigt.
Nu känns det dock bättre i magen men jag är fortfarande ganska trött och seg. Jag och Jennie har ätit hämtpizza idag. Vi har ju en pizzeria precis utanför huset där vi bor och då blir det hämtpizza ibland. Efter maten så togjag ett bad och nuska jag bara ligga i soffan och kolla på tv om jag inte somnar förstås. Är ganska trött faktiskt.

I morgon ska vi först tvätta, sedan ska vi på julmarknad på Sturebyskolan alldeles här intill en kortis. Senare ska vi på teater ute i Cickla centrum. Sedan när vi kommer hem blir det att äta och förbereda första advent genom att ställa iordning alla adventssaker.

En gång i tiden så julpyntade jag redan till första advent eftersom jag tycker att det är ju hela december månad. Dessutom tycker jag så mycket om julpynt, det är så fint och mysigt så jag vill ha det framme så länge som möjligt. Men jag brukar vara rätt tidigt med att ta bort det i stället. Stökar alltid undan till trettonhelgen. Efter jag blev tillsammans med Jennie så får jag inte tafram det förrän till typ tredje advent. Hon har egentligen rätt, man behöver inte ta fram det tidigare egentligen, men ändå känns det lite som att man hinner knappt ta fram pyntet innan det ska bort igen. Det är så kul att ta fram det men tråkigt att plocka bort det.

På tal om julen så lutar det åt att jag och Jennie kommer sitta hemma själva bara hon och jag i jul. Kan bli lite mysigt det med. Men vi får se, måste till att börja med hitta kattvakt till Spookie. Kan inte lämna henne helt ensam hela julhelgen.

Nu ska jag se tv.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie

Torsdag

Idag åt jag frukost med Jennie i morse sedan när hon gått till jobbet så plockade jag lite medan jag väntade besök. Har haft pappa på besök idag. Han kom förbi efter sitt sjukhusbesök på SÖS. Vi har fikat och suttit och pratat lite, sedan har pappa lånat mitt badkar. Han har inget badkar själv och behövde bada i ett medel för att bli av med sina utslag. När pappa skulle åka så klädde jag på mig för att åka till BEA (ICA Kvantum) i Svedmyra och hämta ett paket. Då sa pappa att han kunde skjutsa mig trots att han inte skulle åt de hållet. Det var ju snällt. Åkte tunnelbanan hem. Var ju bara en station.

När jag kom hem så satt jag ett tag vid datorn och kollade upp lite saker inför julen. Blidde inte att fira med min bror och inte heller med min pappa. Så vi funderar på att åka till Hallsberg och fira jul med Jennies släktingar om de nu ska fira jul i år förstås. De är inte så mycket för att fira jul där nämligen. Kollat upp lite alternativa resvägar och priser och har också kollat upp kattpensionat. Hittar vi ingenstans att göra av katten så blir vi hemma själva i jul. Får se hur det blir. 

Tiden gick och det blev dags att laga middag. Idag blev det vegetarisk ärtsoppa och pannkakor. Blev några pannkakor kvar så de tänker jag äta till lunch i morgon. Jättegott att strimla och steka upp.

För en stund sedan var jag nere och hämtade upp adventssakerna. Det är ju första advent på söndag. Ska ta och kolla igenom så att lamporna fungerar i adventsstakarna och i stjärnorna så att om de är trasiga så kan jag åka iväg i morgon och köpa nya. Ställer fram dem på lördagskväll så det är fint till söndag. Skönt att man har städat och fint i alla fall. Skulle nog behöva gå ett varv igen med dammsugaren tror jag.

Kanske gör det i morgon.

Vi hörs då i alla fall.

Kram Marie 




Onsdag

Idag har jag bränt lite av Jennies pengar. Dels så har jag varit och klippt mig, vilket jag fått lov till, sedan har jag köpt busskort och så har jag storhandlat. Blidde lite pengar som försvann, men har i alla fall inte handlat för lika mycket som förra månaden. Finns lite pengar kvar i kassan.

Jag kom nyss på att jag glömde dagen på månaden den här gången som mamma gick bort. Hon dog ju 20 maj så den 20 nov var det precis 6 månader sedan. Det är väldigt vad tiden går måste jag säga. Trots att jag tycker tiden gått fort så tycker jag ändå att det går långsamt. Kan ju bero på att jag inte gör något på dagarna och sedan att jag haft det väldigt tufft faktiskt under hela 2009. Som jag skrivit tidigare så trodde jag att 2010 skulle bli ett mycket bättre år men som jag sagt tidigare så börjar det ju inte så bra, då Jennie måste sluta sitt jobb i januari  men jag hoppas ändå någonstans att det kommer bli en bättre fortsättning i alla fall på det nya året. Men jag får se vad som händer.

Den här bilden nedan har jag låtit plasta in och ställt den vid graven. Saknar mamma faktiskt men inte på samma jobbiga sätt som förut. Kommer alltid älska och sakna mamma och i vissa situationer mer än andra. Så tomt utan mamma tycker jag. Men det gör inte riktigt lika ont längre men samma tomhet finns fortfarande kvar. Jag längtar efter att få krama henne känner jag. Jag vill känna hennes doft och höra hennes röst igen, bara en gång till skulle jag vilja det.  


Jag har nu levt i fem månader helt utan inkomst också. Det är sjukt och rent av förnedrade. Undrar hur länge detta ska pågå egentligen?

En annan sak, nu ska ni får höra. Vi har ju anmält oss till spärrservice där man kan registrera allting som mobil, id-kort/körkort, visakort nycklar m.m och så behöver man bara ringa ett nummer om man tappar plånboken. Verkar mycket bra det där men igår började jag verkligen undra vad de egentligen håller på med där? Till att börja med så fick vi först en påminnelse på en räkning som vi inte ens hade fått, sedan igår kom det ett inkassokrav på en räkning som vi redan hade betalt. Alltså hur struligt kan man bli? Nu hade våran betalning gått om inkassokravet så vi kunde bara slänga kravet då de såg att vi har betalt. Så det löste sig men i alla fall. Man börjar ju undra lite hur seriösa de verkligen är där liksom?

Ja, ja se myndigheter och företag alltså. Det är inte kloka ibland.

Nu ska jag börja med middag. Idag blir det vegoköttbullar och Makaroner. Mums!

Hörs i morgon.

Kram Marie


Two talking cats


Tisdag.

Idag har jag hållit på med att sätta ihop lite vegetariska recept till julbordet som jag bland annat har skickat till en god vän. Åt mitt första vegetariska julbord förra året och jag kan säga att jag saknade inte ett dugg den vanliga julmaten faktiskt. Detta är i alla fall vad jag har ägnat dagen åt idag och det har tagit lite tid. Nedan kan ni få lite tips på mat till julbordet och några recept. Detta är också till er som inte är vegetarianer. Här ser ni att det går att ersätta nästan allt kött på julbordet. Visst det kommer ju aldrig att smaka riktigt som man är van vid men man lär sig tycka om det med tiden. Så var inte rädd för att testa någon gång. Att bli vegetarian är en av det bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Känns så bra och jag trivs med att inte äta kött. Saknar det inte heller.

Jo två saker kan jag fortfarande sakna och det är fisk och älgkött. Men det är de enda.

Kolla nu mina tips nedan. 

Här kommer lite tips på Julmat.

Till att börja med så handla på Goodstore http://www.goodstore.se/ som ligger på Skånegatan 92 i Stockholm. Där kommer de bland annat sälja Vegetarisk Julsk*nka utan rumpa heter den. Det är Astrid & Aporna som tillverkar den. Man griljerar den precis som en vanlig julskinka. Står på förpackningen hur man gör.
 



Sedan kan jag tipsa om en vegetarisk korv som är god och passar väldigt bra till julbordet. Den heter Oregano & Basilika korv. Tillverkas av Vegiedeli och brukar finnas på Goodstore. Finns en korv till som funkar som salami och den heter Velami rulle från Viana. Den fick jag inte tag på förra året så jag vet inte om den är god.

              

Så kan man köpa Tzaybitar som är så himla gott. Det är dock ingen julmat men passar ändå till julbordet. Man kan även grilla Tzaybitar tillsammans med grönsaker. Tzaybitar till höger på bilden.

Sedan kan man köpa Rashers och ha på julbordet. Det är avlånga skivor som man kan ha antingen som smörgåspålägg vilket vi brukar köpa dem för eller så kan man ha den som bacon om man vill. Men jag rekommenderar att använda dem som smörgåspålägg eller ha dem till julbordet och äta dem som de är. Det är super gott.





Vill man ha pastej till julbordet så kan du köpa antingen Tartex - pastej på tub eller GranoVita örtpastej också i tub. Jag rekommenderar den sistnämnda. Båda pastejerna finns i de flesta större matbutiker och är smörgåspålägg. Men de har också andra pastejer på Goodstore.


  

På Goodstore säljer de bara veganskt och ekologisk mat och tyvärr så är det just därför också som det är ganska dyr med mat där. Vi brukar ofta handla där för att det finns så mycket bra frysmat. Jag kan också rekommendera affären Gryningen http://www.gryningen.eu/ som ligger på Folkungagatan 68 i Stockholm.

Längre ner finns det recept på en god vegetarisk Janssons Frestelse. Jag gjorde denna förra året och det blev så gott. Man kan byta ut champinjoner mot kantareller eller mot vegetariska Carbonara biter också som finns på Goodstore att köpa. Dessa kan du även göra pasta carbonara av så klart.


Köp Hälsans köks köttbullar på en vanlig mataffär bara och stek dem lätt och servera till julbordet. Finns köttbullar på Goodstore också.




Några av alla de vegoprodukter som finns på marknaden: fr v Veggie Carpaccio roast-skivor från Viana, Oregano & basilikakorvar från Vegideli, Velamirulle från Viana, Tzaybitar från Ridderheims i mitten samt Rashers från Vegideli längst fram.


Senapssill














salt
1 aubergine
5 msk stark senap (om du använder starkt och söt senap så ta mindre socker)
1 msk vinäger
2 msk socker
1 dl olja
½ dl soja- eller havregrädde
salt
peppar
dill

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, exakt 5 minuter (från att vattnet kokar). Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Vispa ihop senap, socker och vinäger och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill. Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.


Chilisill

1 aubergine
1 vitlöksklyfta
2 dl soja- eller havregrädde
1 tsk sambal oelek
3 msk chilisås

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, exakt 5 minuter (från att vattnet kokar). Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop den med de övriga ingredienserna. Blanda såsen med auberginestrimlorna.


Vegetarisk sillsallad

300g kokta potatisar
400g inlagda rödbetor
8 msk spad från rödbetorna
200g äpple
200g saltgurka

Skär alla ingredienser i små tärningar. Blanda ihop allt väl. Lägg salladen i en serveringskål och låt den stå kallt några timmar innan serveringen.



Janssons frestelse med julkryddor


8 medelstora potatisar
1 gul lök
2 msk ströbröd

Champinjonfräs
6 medelstora färska champinjoner
1 krm kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 krm salt

Gräddblandning
5 dl havregrädde
3 krm mald kryddpeppar
10 hela nejlikor
3 tsk salt


Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt detta dra i ca 15 min. Sila bort nejlikorna. Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt. Skiva löken. Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timma.

Publicerat: 2009-06-16 Ändrat: 2009-06-23 Författare: Gabriella Terneborg

 

Linspastej

1 dl linser
grönsaksbuljong
1 dl sötmandel
1 liten gul lök
3 msk olja
½ dl vatten
1 tsk curry
1 tsk timjan


Koka linserna i buljong tills de är mjuka (kolla koktid på paketet, olika tid beroende på linssort). Mixa under tiden mandeln och lägg den åt sidan. Skär löken i bitar och mixa den ihop med linserna. Rör ner mandeln. Tillsätt olja och vatten. Mixa röran slät, smaksätt med kryddorna.

Tips: rosta gärna mandeln i stekpanna innan mixning


Julskinka


Foto: Gabriella Terneborg

En tinad Julsk*nka
skånsk senap
1 dl ströbröd
1 tsk farinsocker
mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av en tunn kant längs långsidan av ski*nkan så att den ligger still i ugnsformen. Bred senap över hela sk*nkan. Blanda strösocker med salt, svartpeppar och farinsocker. Rulla sk*nkan i ströbrödsblandningen. Lägg ski*nkan i en ugnsform. Täck ovansidan med tunna skivor margarin. Ställ sk*nkan i mitten av ugnen. Efter en stund ös margarinet som runnit till botten över sk*nkan. Titta till sk*nkan var femte minut, ös eventuellt ytterligare. När ytan är lagom brun och det doftar julskinka så är den klar. Servera varm eller kall i tunna skivor.


På denna länk hittar man fler vegetariska julmats recept än de jag skickat med. http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/recept/jul 

Stort lycka till nu med ett riktigt härligt vegetariskt julbord. Kom ihåg att recepten är anpassade till veganer som inte äter ägg eller dricker vanlig mjölk, så det går att använda vanlig mjölk och tillsätta ägg också.

Glöm inte bort allt det andra man brukar ha på bordet som grönsaker, rödbetssallad, kokt potatis, mimosasallad, äppelmos, ägg, saltgurka, brysselkål, rödkål, grönkål, vörtbröd, julbröd, julknäcke, gröt och julmust. Tyvärr så har ingen ännu kommit på något som kan ersätta kalvsyltan men man kan säkert göra någon sorts paté av tofu kanske, jag vet inte riktigt.

Sedan finns ju tång caviar som exempelvis till att dekorera ägghalvor med.



Saknar man lax på julbordet så finns det vegetarisk lax, sedan finns det även vegetarisk anka att ersätta kalkonen med.

   

Föresten på Goodstore kan man också köpa vegetarisk hummer om man vill ha något gott till nyårsafton. Vet inte hur den smakar då jag aldrig testat den. Ja, den ser lite äcklig ut men det är inget djur i jag lovar.



GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

 Kram Marie

PS: Nästa gång kommer jag tipsa om lite vanlig mat. Vad sägs om vegetarisk husmanskost?


Måndag ochg ny vecka.

Idag har jag suttit och mailat till alla som vunnit auktioner av oss på tradera. Var några stycken. Sedan har jag även mailat till några andra ställen också som bland annat till föreningen där jag dansar folkdans och meddelat att jag kommer gå ur föreningen efter jul. Får se vad jag får för reaktioner på det. 

Jag har även ringt och bokat en tid för klippning. Ska klippa mig på onsdag för då får Jennie pengar. Hon har lovat mig att jag ska få gå och klippa mig. Ska bli så skönt. Jag har haft en supertrött katt idag. Hon har legat och sovit tyå hela dagen ända sedan Jennie gick till jobbet i morse. Hon var vaken för en kort stund bara för att äta lite och nu ligger hon och sover igen. Slökisse.

Nu ska jag nog börja med middag för om ca en halvtimme kommer Jennie hem från jobbet.

Vi hörs i morgon.

Stor kram Marie 


Lördag & Söndag

I helgen har det varit lugna gatan här hemma. var ju meningen att vi skulle ha besök i lördags med en fick förhinder så vi fick ställa in det vi hade planerat och skjuta på det. I stället gick jag och Jennie på bio i och såg Charles Dickens "En Julsaga" Den datanimerade filmen med Jim Carry som Onkel Scrooge. Såg dock inte RD versionen utan den vanliga. Det var en trevlig film men snygga effekter. Hade ju ett presentkort med pengar för två biobesök som vi utnyttjade. Efter bion så hade vi hunnit bli hungriga så vi gick till ett ganska billigt snabbmatställe i Gullmarsplan där vi även besökte apoteket för ett ärende. Sedan åkte vi hem och tog det lugnt resten av kvällen.

Igår söndag satt vi bara hemma hela dagen och gjorde inget speciellt vettigt. Åkte bara en kort sväng till ICA i Bandhagen. Resten av kvällen blev det först matlagning och sedan tv-tittande.

Hörs i morgon

Kram Marie

Tor - Fred

Igår så var jag först på samtalsterapi och sedan var jag på besök på SOS Alarm. Det var väldigt intressant. När jag kom hem blev det matlagning, duschning och sedan satt jag vid datorn och kollade på tv.

Idag har jag städat igen. har gjort rent badrummet och köket så nu är det snyggt där. Tog faktiskt inte hela dagen. har hunnit med att sitta vid datorn ett tag.

Igår började jag också fundera ganska mycket på julen. För mig kommer julen bli ganska tung och jobbig eftersom jag måste fira den för första gången utan min kära mamma. Kommer nog inte bli så mycket firande för mig i år tror jag. Dessutom får jag inte fira den med min bror heller då han och hans tjej kanske ska åka bort och om de inte gör det så ska de fira med tjejens son och syster. Känns tungt att jag varken får fira med mamma eller lillebror.

Har ju lovat pappa att fira med honom då han inte fått fira med mig sedan jag och min bror var barn. Dessutom har pappa alltid fått sitta ensam i alla år. Jag tycker inte det är mer än rättvist. Men jag hade ju hoppats på att lillebror och hans tjej hade varit med oss också. Nu verkar det bara bli jag, Jennie och min pappa. Ska försöka få hit honom på julafton för vi har ingen lust att åka ut till honom på Ingarö, för då måste vi sova över och han har inget vatten på vintern eftersom han bor i en sommarstuga för tillfället. 

Sedan någonstans så trodde ju jag faktiskt att år 2010 skulle bli ett mycket bättre år än det hittills har varit, men ack vad jag bedrog mig för det börjar ju inte speciellt bra i alla fall. Jag menar Jennie som inte får behålla sitt jobb. Nu mera sitter jag bara på nålar typ och man går liksom bara och väntar på vad som kan tänkas hända här näst. Jag kan inte se speciellt mycket ljus för framtiden om jag ska vara helt ärlig. Dessutom så önskar jag bara mitt liv tillbaka. Vill inte ha det så här längre.

Jag tog mig faktiskt friheten och mailade till Samhall häromdagen, för att fråga dels om det stämmer att det verkligen är anställningstopp till och med där och om man verkligen måste gå via sin  AF för att få jobb där. Jag tog kontakt med 4 olika personer på Samhall och har fått läskvitto av två stycken. Jag hoppas att någon hör av sig.

Sedan var det meningen att de skulle skicka mig mina 16 trisslotter från det där undersökningsstället där jag testade att baka av två sorters margarin i veckan, men de har inte skickat dem ännu. De mailade och skrev att de skulle börja skicka ut ersättningen under vecka 47 och nu är veckan liksom slut. Undrar när de kommer egentligen och jag hoppas verkligen på någon liten vinst i alla fall på någon av lotterna. De säger ju att det ska vara vinst på var fjärde lott ungefär. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Hatar det utrycket! SUCK!

Nu är det helg igen och då får jag ha Jennie hemma i två dagar. Ska bli mysigt. Passa på att ta vara på medan det känns mysigt för sedan kommer hon ju vara hemma precis som jag och då kommer det inte kännas så mysigt längre och vi kommer antaglig gå och tära på varandra något enormt. Vill inte ha de så för ingen av oss kommer må bra av det och jag är redan så trasig och orkar inte md att Jennie ska bli deppig också, för att hon inte blir stimulerar på dagarna längre genom sitt jobb. Har varit bra för Jennie att jobba för hon har mognat, utvecklats och förändrats genom det och nu blir jag lite rädd att allt detta som hon byggt upp ska rasa samman igen. Orkar inte hålla både mig själv och henne på fötter liksom.

Nu menar jag inte att allting kommer rasa samman på en gång men med tiden kommer det göra det. Från början kommer hon känna det som hon har en lång semester och då kommer humöret fortfarande vara okej, men efter en tid, kommer du bli svårt. Men som sagt det är väl ingen idé att gruva sig redan för det är fortfarande ganska långt tid kvar och sedan så kan fortfarande mycket hända. Så vi får se men man måste ju ändå på något sätt förbereda sig lite ändå på det som komma skall. Men först ska jag i alla fall se till att jag överlever julen.

Nu ska jag börja med middag, för snart kommer Jennie hem.

Kram Marie


Läcker bild va?

Onsdag en bättre dag

Idag har jag hållit på och städat hela dagen. Har röjt, plockat, dammat, bytt rent i sängen och dammsugat. Tycker att jag har varit jätteduktig. På fredag ska jag forsätta och göra fint i köket och på toaletten. Orkade inte göra allt idag. I morgon bitti kl. 10 ska jag först på samtalsterapi och sedan kl 13 ska jag på studiebesök på Johannes brandstation där även räddningscentralen ligger ca 30 m ner unde berget. Ska besöka stället tillsammans med mitt dansgäng. Ska bli jättespännande.

Nu tänker jag tadet lugnt, ska se tv och läsa för något annat orkar jag inte med. Är helt slut efter den här städdagen.

Vi hörs i morgon.

KRAM Marie

Tisdag en seg dag

Tänk att det ska ta halva dagen innan man överhuvudtaget kommer i kläderna? Så blir det för mig de dagar jag inte har något jag ska iväg på. Då går jag i pjamasen halva dagen typ fram till lunch. Jag går alltid upp då Jennie går upp 9.20 så jag sover i alla fall inte bort halva dagen och det känns bra.

Skulle egentligen behöva börja med att städa för Jennie ska ha folk på besök till helgen och då sätter hon mig som går hemma på det jobbet. Måste damma, plocka, dammsuga, städa toaletten och diska. Får ingenting gjort. Måste nog sätta igång direkt på morgonen tror jag innan jag börjar med något annat. Får göra det i morgon. Börja med att gå upp, klä på mig, äta frukost med Jennie och sedan sätta igång och städa. Då får jag något gjort. Har onsdag och fredag på mig för på lördag kommer de och på torsdag har jag annat inbokat. Ska bland annat på samtalsterapi och sedan på en aktivitet med mitt dansgäng.

Har egentligen dansträning i kväll men jag orkar inte gå. Har ju tänkt sluta men inte sagt något till gänget. Skulle ha meddelat på föreningsmötet men de kom bara 9 st av ca 70 medlemmar så jag struntade i det då. Väntar på att någon ska skicka ut ett massmail från föreningen så att jag kan skicka ut mail om att jag måste sluta eller gå ur.

Alltså vad trött jag bli på allting, orkar inte med någonting. Vill inte ha det så här längre? Hur länge ska man behöva leva utan inkomst? Har nu varit helt utan pengar i 4,5 månader. Hur länge ska man behöva vara utan jobb? Har varit arbetslös i 8 år. Hur länge ska man behöva sitta hemma och ruttna? Ingen händer för ingen på AF bryr sig längre. Har just fölorat min SIUS och har ingen aning om när eller om jag kommer få en ny. Min handläggare svarar aldrig på mail. Känner mig så övergiven. Undrar om jag någonsin kommer att komma upp på fötter igen när jag legat ner så länge nu? För ingenting känns betydelsefullt längre. Finns ingen mening med någonting längre. 

JAG VILL INTE HA DET SÅ HÄR LÄNGRE!!!!!! JAG ORKAR INTE MER NU!!!!!!!!

Detta är orimmligt! Det är ohållbart. Det ska inte vara så här. Jag skulle lika gärna kunnat ha suttit på gatan nu. varit hemlös, hållit på med droger, varit skitig, kanske horat och lidit av en massa sjukdomar. Så illa är det egentligen om jag inte varit tillsammans med Jennie och hon har jobb och tjänar pengar så vi kan ha kvar lägenheten. Fast det är ju inte så länge till. Sedan får vi väl hora för att klara oss för varken soc eller A-kassan kommer räcka speciellt långt. Känns som jag håller på att bli knäpp. Vilka tankar jag tänker alltså? Men jag vet inte vart jag ska göra av all min frustation, all min ilska och all min sorg? Känner mig så trasig. Mår inte bra av detta. Vet inte vad jag ska göra. Känns som jag sakta, sakta bara tynar bort. Känns som jag krymper mer och mer och tillslut så finns jag inte längre. Ingen ser mig, ingen hör mig, ingen gör något. Ingen hjälper mig till ett bättre liv. Känner mig ensam och så övergiven av alla myndigheter. Har lust att bara skrika till dem.

URSÄKTA MIG

URSÄKTA ATT JAG HAR FUNKTIONSHINDER
URSÄKTA ATT JAG INTE KAN UPPFYLLA ARBETSMARKNADENS KRAV
URSÄKTA ATT JAG INTE KAN JOBBA MED VAD SOM HELST
URSÄKTA ATT JAG BEHÖVER HJÄLP
URSÄKTA ATT JAG VILL HA RÄTTIGHETER

URSÄKTA ATT JAG HAR EN SAMBO SOM TJÄNAR PENGAR
URSÄKTA ATT JAG YTTRAR MIG
URSÄKTA ATT JAG FÖRSÖKER
URSÄKTA ATT JAG VILL HA RÄTTVISA 

URSÄKTA ATT JAG ÄR EN MÄNNISKA
URSÄKTA ATT JAG HAR KÄNSLOR
URSÄKTA MIN SMÄRTA
URSÄKTA MIN FÖRTVIVLAN
URSÄKTA MIN ILSKA
URSÄKTA MIN GRÅT
URSÄKTA ATT JAG LEVER PÅ DENNA JORD
URSÄKTA ATT JAG EXISTERAR
URSÄKTA ATT JAG BARA VILL HA MITT LIV TILLBAKA
URSÄKTA SÅ JÄVLA MYCKET ATT JAG BLIVIT TILLBESVÄR,
FÖR DET SVENSKA SAMHÄLLET.


OBS: Dikten ska läsas skrikande, därför jag använt stora bokstäver. Jag skriker detta till regeringen och till alla korkade myndiheter.

Tycker egentligen inte man ska behöva be om ursäkt för den man är, men det finns inte så mycket annat att göra i dagens samhälle. Borde kanske skicka in den där dikten någonstans för precis sådär känns det och den kom till precis här och nu medan jag skriver blogg.

Nu längar jag efter min Jennie, ska ta och börja med middag.

Hoppas det blir en bättre dag i morgon.

Kram Marie

 




Söndag - Måndag

Förlåt att jag inte bloggade igår men jag gjorde verkligen inget vettigt alls. Jag och Jennie haft en riktigt slapp dag. Vi har bara sett på tv och suttut vid datorn och inte gjort något annat vettigt. Har varit väldigt skönt faktiskt.

Idag måndag har jag inte heller gjort något vettigt. Borde städa för vi får besök till helgen. Har fler dagar på mig att göra det på. Funderar på att ta hopp på cykeln och ge mig i väg för att ta reda på var tusan de håller på och spränger någonstans? Alldeles nyss small det något fruktansvärt och jag trodde huset skulle rasa ihop. Blev faktiskt lite rädd om jag ska vara ärlig. Inte tjöt det innan heller eller efteråt som det alltid brukar göra. Hörde dem minst en gång varje dag hela förra veckan också. Känns som om de är ganska nära men jag ser ingenting från mina fönster. Att man inte har fått någon förvarning om att de tänker hålla på och spränga i området. Har inte en aning om vad de spränger för.

Samtidigt kan jag ju passa på att hämta Metro och City i tunnelbanan också, sedan får jag ju även lite frisk luft eftersom jag inte var ute någonting igår heller.


***

Nu har jag varit och tagit reda på vart de spränger någonstans och det är ganska nära. Bara i kvarteret intill men ändå så pass att jag inte ser något från mitt fönster. De är liksom på baksidan där i skogen och förstör. Jag hoppas verkligen inte det är där som nya tvättstugan kommer ligga för vem orkar gå flera kilometer med tung tvätt? Får nog skaffa en egen tvättmaskin med torktumlare då tror jag.

I kväll ska jag och Jennie på en konsert eller det är snarare en kabaré på Vasa teatern. "Snurra min jord" heter den. Ska bli kul för det är många intressanta artister med. Läs mer här: http://www.vasateatern.se/index.php?ID=14728

Får se till att ha middag klar när Jennie kommer hem, så vi kommer iväg i tid.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie 



Lördag

Idag har jag varit mycket piggare precis som jag befarade. Sov faktiskt väldigt gott i natt och vaknade inte ens för att jag behövde gå upp och kissa. Var skönt men som alltid har jag jämt ont i rygg, axlar och nacke varenda morgon. Jag hoppas verkligen sjukgymnasten hör av sig snart.

Vi tog det ganska lugnt på förmiddagen. Åt fruktost framför tv och myste.

Vi har varit både på bio och teater idag. Först såg vi biofilmen 2012 och den var verkligen sevärd och ska man se den filmen så ska man göra det på bio helt klart. Gud vilka snygga efekter och påkostad film. Det var ju bara film men ändå satt man där med lite olustkänsla att just detta skulle kunna hända på riktigt i framtiden men då lever man säker inte längre i alla fall så man slipper nog detta. Filmen var så spännande så när den var slut så var man själv också helt slut. Filmen var lång också.

Vi hade hunnit bli ganska hungriga så vi gick till Pizza Hut och käkade och sedan gick vi vidare till Södra teatern där vi såg solo musikalen "Shima Niavarani är en Übermensch" Gud vad duktig hon var och vilken röst hon hade. Man blev helt chockad för hon sjöng både Celine Dion och Opera. Dessutom var hon så bra på att skifta mellan typ 6 olika roller. Hon spelade alla själv. Föreställningen var klart sevärd och mycket rolig.

När vi kom hem så gjorde vi lite te och rostatbröd och kröp upp i soffan och tittade på tv. Jennie ser en film medan jag bloggar. Klockan börjar bli mycket så jag ska nog krypa i säng nu tror jag.

Sov gott. Vi hörs i morgon

Kram Marie

Fredag och en väldigt seg dag.

I natt  har det verkligen inte blivit mycket sömn. Hade svårt att somna igår för att Jennie inte kunde sova då verkligheten plötsligt kom i kapp henne och hjärnan satte igång och malde. Hon har nu börjat känna att det kommer bli otroligt jobbigt att behöva gå tillbaka till att söka bidrag igen efter att ha jobbat en lång tid och sedan tycker hon det känns väldigt jobbigt att behöva gå tillbaka till AF Globen som har behandlat henne så illa genom att bland annat stänga av hennes aktivitetsstöd i ett halvår. Hon överklagade detta och vann tillbaka sina rättigheter och fick igen pengar som hon fått vara utan. Så här skrev hon i ett mail idag och jag förstår att hon vill byta Arbetsförmedling.

"Sedan att frivilligt gå tillbaka till AF Globen som jag blivit så dåligt behandlad av tidigare och mer eller mindre fick stämma tar verkligen emot, man ska inte behöva samarbeta med ett ställe som man mer eller mindre drog inför rätta"

Jag förstår Jennie och hennes känslor för jag har redan varit med om det en gång. 2001 fick jag sparken från mitt jobb. Här är min historia.

När jag fick sparken så kom det till att börja med jätte plötsligt. Kändes som ett hårt slag rakt i ansiktet och jag blev helt knäckt. Tanken att behöva återgå till alla bidrag igen kändes för jävligt. Plötsligt stod jag på ruta ett igen liksom. Var en sådan härlig känsla att ha ett jobb att gå till och att kunna tjäna egna pengar och klara sig på dem. Jag hade ett liv som plötsligt ryktes ifrån mig precis som en matta som rycks undan från ens fötter. Jag hade heller ingen för aning om att det skulle hända. En dag blev jag plötsligt inkallad till personal chefen som meddelande mig detta och jag blev totalt chockad. Jag gick som i ett vakuum hela den dagen. Fick beskedet på morgonen. Bröt ihop när jag kom hem tror jag.
 
Sedan fick jag bara en månads uppsägelse tid och det var väldigt lite tid att hinna ställa in sig på allting och vänja sig vid tanken att söka a-kassa och springa på AF igen och hinna förbereda allt som måste göras innan jag slutade. Att jag bara fick en månad berodde på att jag hade lönebidrag tror jag och dessutom hade jag jobbat för kort tid eller något. Var ju inte riktigt två år jag jobbade utan bara nästa. Var några veckor kvar till två årsdagen typ. Eller så var det för att de skulle dra in tjänsten kanske jag minns inte så noga. Men kort tid var det i alla fall.
 
Efter detta så har jag inte haft något större hopp om att jag någonsin ska kunna få något nytt jobb. Hittills har jag ju inte haft det heller. Jag har snart varit arbetslös i 9 år utan några fler riktiga jobb. Har bara pluggat och haft praktik på en djuraffär som jag faktiskt hade kunde ha fått anställning på.

Så jag förstår mer än väl denna problematik.

Har suttit idag och läst en blogg som heter Fattigbloggen som finns på Aftonbladet och var aktiv under mars-april i år. Det var både nyttigt och jobbigt. Hon som skrev bloggen är samma person som jag träffat för min medverkan i hennes bok. Hon testade en månad att leva på soacialbidrag för att försöka förstå och sätta sig in i hur det är. Här är mina ord om den som jag mailat över till henne idag.
 
"Din blogg gav mig en avspegling av mig själv. Fick liksom se mitt eget öde från ett annat perspektiv om man säger så och det var väldigt nyttigt känner jag samtidigt som det också var väldigt jobbigt. Tårarna har varit nära flera gånger. Har aldrig förut tyckt att jag varit fattig på det sättet förut. Plötsligt upptäckte jag att fler faktiskt gått med samma tankar som jag eftersom de har det precis som jag. Sedan har jag inte själv tänkt på hur jag egentligen lever och har haft det i alla år. Har verkligen fått en ny inblick i min egen situation nu och för första gången så kan jag kalla mig för fattig. Har inte sett mitt situation på det sättet förut. 
 
Någonstans efter att ha levt fattigt så länge så blir man ganska blind på sin egen situation för man har liksom vant sig vid hur man har det. Man har blivit så inpräntat med att man alltid måste vända och vrida på varenda krona att man inte längre vet om något annat eller ser något annat. Man kan varken se eller tänka sig in i att vara rik, att kunna leva livet, att alltid ha mat, köpa kläder eller kunna roa sig. Att kunna unna sig en väl förtjänt semester existerat inte ens. Man hamnar liksom i ett sjukt tillstånd och blir nästan hjärntvättad av sin egen situation genom att ha det på detta viset i för lång tid. Man kan inte längre se att det finns något annat liv än de man lever i.
 
Man borde verkligen ordna stöd och hjälpgrupper, där folk kan träffas och byta historier med varandra, känna igen sig, komma med tips och idéer på hur de har löst vissa saker och framför allt förstå varandra. Ingen människa som inte varit fattig kan inte sätta sig in i hur det är. Starta AFS "Anonyma fattiga i Sverige" tycker jag.
 
En annan tanke som slog mig var att tänk om man skulle vända på det och låta mig som är fattig eller någon annan som har det ännu värre få testa på att leva för 35.000 kr i en månad. Testa på att få leva livet, testa att kunna gå ut och äta när man har lust, testa på att kunna unna sig onödiga saker, testa att kunna unna sig nya kläder och få vara lite fin, unna sig att ha kul, unna sig nöjen som att gå på bio, konserter, bara i en månad få en chans att kunna slösa pengar och slippa tanken på att man hela tiden måste vrida på varenda öre för att få det att gå ihop.
 
Fast det är klart man kanske bli väldigt snål i stället när man väl har pengar, man kanske inte vågar ta för sig när man kan. Kanske har man blivit så hjärntvättad att man inte vågar slösa av gammal vana att spara och av rädsla att en dag kan de ta helt slut. Jag har blivit sådan. Jag kommer aldrig riktigt ur detta beteende. Inte ens då vi hade pengar ett tag och jag kunde unna mig saker.
 
När jag väl har pengar så kan jag i alla fall inte unna mig någon onödigt utan köper bara sådan jag verkligen behöver. Om jag ska kunna köpa något så måste det vara en riktig wow grej eller så måste det verkligen kännas som jag och nästan bli kär i grejen för att kunna unna mig den. Jag kan inte köpa en sak bara för att eller utan att jag vet vad jag ska ha den till eller utan att jag verkligen behöver det. Kan inte köpa en sak bara för att jag tycker den är fint eller för att det var billigt. Detta visar ju verkligen hur sjukt beteende man har fått av att vara fattig en lång tid.
 
Man klarar inte av att leva ett normalt liv när man väl når den punkten. Man får men för livet att vara fattig. I alla fall så har det blivit så för mig"

I kväll kommer vi bara ligga och glo på tv/ film eftersom vi båda är jättetrötta och sega efter en natts dålig sömn. I morgon ska vi på teater igen. Ska se "Shima Niavarani" Som jag berättat tidigare så får ju Jennie fortfarande mycket biljetter genom sin Musikalkalender, http://www.musikalkalendern.tk därför vi går så mycket på musikaler. Men en del teatrar betalar vi för också. Men just nu har vi inga pengar till något utan har biljetter liggande till sådant vi köpt tidigare när vi hade pengar. Det är så kul att ofta ha lite sådant inbokat och det behövs i dessa svåra tider. Det både piggar upp och skingrar tankarna en hel del att få gå och se en bra musikal. Dessutom bli man så glad av det.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie


Torsdag en väldigt kall dag. Brrrr!

Idag har det varit ruskigt kallt ute. Ritkigt råkallt. Jag har varit på Öppethus på Munkerröds Floristutbildning i Årsta. Vill ju bli florist men jag har blivit väldigt osäker på om jag kommer klara av det. Vad jag förstått så är det mycket teori och jag är inte speciellt teoretiskt lagd. Jag är ju så praktiskt lagd och dessutom är jag kreaktiv och händig. Älskar att skapa med händerna. Känns som om jag ska klara av utbildningen kommer jag kanske dels behöva en del hjälpmedel och dels kanske en assistent. Då vet jag inte om jag verkligen kan bli en färdig florist. Jag menar jag klarar ju inte av att jobba som möbelsnickare som jag är utbildad till liksom. Kanske är onödigt att hoppa på en utbildning till och så kan jag inte jobba som det heller liksom. Jag måste fundera på detta.

Kanske ska kolla runt efter något annat men som jag känner så finns det bara en sak till som jag vill och det är att studera något där jag får uttnyttja mitt skrivande. Skulle vara kul att bli journalist men då måste man ha gymnasiekompitens för att komma in på en sådan linje. Författare eller poet kan man ju inte studera till direkt. Vet inte vad det finns mer man kan jobba som där man får skriva mycket. Jag vill utveckla mitt skrivande i alla fall känner jag på något sätt.

Innan jag åkte hem så tog jag mig in till stan för att möta upp en kompis som skulle köpa en bok av mig som hon bjudit på inne på Tradera. Hon var typ 20 min sen och när hon väl kom så satte vi oss lite i skym undan på ett fik, för att slippa beställa något och pratade en stund. Jag fick lite tips och idéer på hur jag skulle kunna lösa min situation av henne. Hon har det ju inte själv så bra just nu då hon nyligen blivit av med jobbet och får låna pengar avsin mamma. Men hon försökte i alla fall hjälpa till och det tycker jag var gulligt av henne. Hon tipsade mig om en förening som ligger i Gubbängen som heter RSMH. Dt är en förening för folk med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. De har olika aktiviteter där för folk med olika psykiskaprobem och mående. Kostar 150 kr per år och då får man gå hur många av deras kurser som helst gratis. Annars kostar det 200 kr/per kurs. Ska fundera lite på detta. Kanske något att göra ett par dagar i veckan i alla fall. Kreaktivt skapande är bra terapi och hjälper mycket.

När jag kom hem så var Jennie redan hemma. Vi beställde faktiskt pizza idag till middag. Fått in lite pengar genom auktioner på tradera så vi tyckte vi kunde unna oss det idag. Snacka om att det var gott och jagvar så hungrig. Har ju en pizzeria tvärs över gatan och de gör så goda pizzor där. Dessutom har vi blivit stammisar där.

Efter maten har vi barasett på tv och suttit vid datorerna. Nu är det snart dags att krypa i säng. Ska nog lägga mig och läsa Metro och Stockholms City. Våra gratis tidningar här i Stockholm.

Hoppas ni kommer sova gott.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie



Onsdag

Idag har jag varit och sett filmen Apan mitt på dagen och det var verkligen den sjukaste film jag har sett och det mest konstigaste. Var en väldigt jobbig film tycker jag. Gillar man psykfilmer ska man se den.

Innan jag åkte hem efter bion så åkte jag till Stadsbiblioteket och lånade "Allt för min syster" på Daisy cd. Jag har fått behörighet till att låna sådana då jag har vissa läs och skrivsvårigheter. Jag har inte läst boken utan bara sett filmen. Hoppas den som läser är en bra uppläsare bara.

När jag kom hem så var det nästan lagomt att börja med middag. Jennie dök upp lite tidigare idag med. Efter maten hjälptes vi åt att diska och sedan har Jennie kollat sina mail och vi har sett på tv.

Nu ska jag se mer tv. Ska se Osyldigt dömd.

Vi hörs i morgon

Kram Marie

Tisdag en mycket trevlig dag.

Idag har jag haft en mycket trevlig dag men Jessica författaren som håller på att skriva boken om "Fattigdom i Sverige" som jag kommer vara med i. Hon ville träffa mig igen för hon hade några fler frågor som hade dykt upp. Så Jessica fick följa med mig till graven på Skogskyrkogården. Vid 11 kom hon alltså och plockade upp mig och jag fick guida henne till Skogskyrkogården från hemifrån mig. Innan vi åkte in på kyrkogården så stannade vi till vid blommaffären som finns utanför vid tunnelbanan. Jag köpte ett ljus och så köpte jag ett liten mini en eller vad man ska kalla det. Jag blev klar ganska snabbt och vi åkte vidare in på kyrkogården och bort till mammas grav. Jag planterade mitt lilla träd och fixade till graven lite. Skakade av kransen från lösa barr och tände mitt ljus i lyktan. Den lyser nog fortfarande skulle jag tro. Det är oljeljus som man köper och ställer i lyktan och de brinner upp till 60 timmar.

Blev jättefint. Jag lägger in en bild som jag tog med mobilen längre ner i bloggen. 

Sedan när vi var klara där så åkte vi och parkerade bilen och tog en promenad och tittade först på Skogskapellet som är så fint. Känns som man går in i en saga när man kliver innanför muren till det kapellet. Tror det var någon form av begravning eller något när vi gick förbi så vi stannade inte och tiitade närmare på kapellet. Sedan visade jag Jessica Greta Garbos grav och så gick vi vidare till info Center heter det. Brukar vara öppet för allmänheten och de har även ett café där. Men tyvärr var det stängt. Så vi gick tillbaka till bilen och åkte till Enskede krog och käkade lunch i stället och jag blev bjuden den här gången också. Var mycket folk där och ganska rörigt. Dessutom var det otroligt varmt. Vi åt och sedan åkte vi vidare.

Först ville Jessica åka till ett lugnare café och prata lite för hon hade ju några frågor hon ville ställa till mig, men vi bestämde oss för att åka hem till mig. Jag varnade henne för att det såg ut här hemma och att jag inte hade städat eller förberett besök, men hon sa att det gjorde ingenting för att det är stökigt ger en närmare inblick i min situation. Så jag kände att okej då åker vi hem till mig.

Att ha det rörigt, stökigt, skräpigt och odiskat det är ändå verklighetens jag. Det är sådan jag är. Jag trivs med att det är lite smårörigt omkring mig, men som sagt det finns ju gränser och hur jävligt som helst vill jag inte ha det. Men jag är inte heller sådan som har kliniskt rent och sterilt omkring mig heller. Nu fick Jessica i alla fall se den sidan av mig för oftast när jag ska ha besök så brukar jag storstäda för att ha det lite presentabelt hemma.

Jag bjöd i alla fall på fika. Har ju en massa hembakat och så satt vi och pratade och hon fick ställa sina frågor. Jag visade även mitt minnespodie för henne och sedan helt plötsligt när vi satt där och pratade som mest eller jag berättade så dök Jennie hem. Hon kom hem tidigare idag från jobbet.

Jag försökte faktiskt påverka Jessica lite att inse att hon borde sluta röka. Fast det tror jag redan hon har insett men att ta nästa steg att göra det är så mycket svårare. Berättade lite om mamma och mormor och sedan ville jag ge henne lite broschyrer om KOL och om att sluta röka men hon ville inte ha dem. Slog lite ifrån sig tanken, men jag tror att hon blev berörd ändå för hon sa att hon tänker åka till apoteket och köpa nikotonplåster. Jag vet att hon blev berörd första gången vi träffades när jag berättade om min mamma för det såg jag på henne. Nu berättade hon att hon själv kanske ligger i rikszonen för att få KOL. Jag känner bara att jsg vill verkligen inte att en sådan fin och gullig människa som hon verkar vara ska behöva gå under i en sådan hemsk sjukdom som KOL för att hon inte kan eller vill sluta röka. Så jag vill hjälpa henne på de sätt jag kan.

Slutar hon röka inom kort kanske hon inte får KOL alls eller skulle hon får den ändå och slutar att röka så kommer det inte bli några som helst problem att leva med den. Finns så bra mediciner idag som håller sjukdomen på avstånd och då behöver den inte bli värre. Så jag kan lova att hon kommer kunna leva ett bra liv ändå tills hon blir gammal. Men som sagt var hur hon än gör så är det hennes eget val. Jag kan inte göra något mer än berätta min historia om mamma och ge henne information om att sluta röka och om vad KOL är. 

Om du läser det här så var rädd om dig min vän. Känns som jag kanske som jag håller på att få en ny vän idig.
Du, kom ihåg en sak att världen går inte under om du skulle få dåliga besked av din läkare. Dessutom lovar jag att finnas hela vägen vid din sidan okej! Stor kram till dig.

Vi avslutade vårat samtal och det var dags för Jessica att åka hem. Vi sa hej och tack för denna gång och så åkte Jessica sin väg. Efter en stund hittade jag hennes tröja på hatthyllan och jag skickade ett sms och talade om att hon glömt den. Medan jag står och skickar sms så hittade Jennie hennes plånbok också på golvet och då ringde jag men fick inte tag på henne. Hon hade stängt av mobilen. Pratade in på svararen och talade om att hon hade plånboken hos mig, så hon inte skulle bli rädd att hon tappat den. Åkte sedan ett ärende till Högdalen.

När jag kom hem skulle jag precis sätta mig och skicka ett mail till henne också för att tala om att hon hade sin plånbok hos mig. Inte förrän Jessica hunnit hem så saknade hon sin plånbok och upptäckte att jag ringt och sms:at och då ringde hon upp och talade om att hon skulle komma tillbaka igen och hämta plånboken. Hon kan ju inte vara utan den liksom. Hade det bara varit tröjan så hade hon inte åkt tillbaka utan då hade hon tagit den vid ett senare tillfälle. Men nu behövde hon ju sin plånbok.

När Jessica varit här och hämtat plånboken så satte jag mig och kollade på Andra Avenyn på datorn och när det var slut så lagade jag och Jennie middag tillsammans. Blev makaroner och polonykorv. Nu sitter Jennie och tittar på en film medan jag skriver blogg.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie


Här är bilden på graven tagen med mobilkameran. Blev väldigt suddig tyvärr.

Måndag

Ska börja medatt berätta vad jag tyckte om skräckteatern i lördags. Men på tal om teater så skulle ju jag och Jennie ha gått på en teater i fredags också men det blev tyvärr inställd. Så när vi kom dit så var det bara att åka hem igen.

Skräckteatern var jättebra. Jag var ganska rädd och satt där och höll krampaktigt i Jennies hand under hela första akten. Vi fick nämligen gå in och sätta oss i en kolsvart teater. De som jobbade där ledde oss in till våra platser och de lös bara upp vägen och sittplatserna med varsin ficklampa. Hela första akten spelades i kolmörker och de hade bara en enda ficklampa som ljus. Var ganska läskigt då de spelade skum musik och det small högt då och då. Andra akten var det tänt och den var mest blodig och äcklig. Var en av de bästa skräckteatrarna jag sett. I december kommer det en ny skräckteater med samma ensemble, fast de ska bara spela i Malmö då. Hoppas lite på att de kommer hit så man kan få se den också.

Idag har jag hållit på och grejat med en gåvasom jaghar skickat till en vissperson. När jagvar klar så cyklade jag till posten och hämtade två paket samtidigt som jag skickade min gåva så personen får det i morgon.

Paketen innehöll mina nya visitkort. De är jättefina. Jag blev så nöjd. Fick ett rebjudande att göra dem helt gratis. Var bara frakten som kostade. Kunde till och med välja att få dem glansiga utan extra kostnad. Kolla här vilka fina kort.




OBS: Har suddat ut adress och telefonnummer under mitt namn med svarta bokstäver då jag inte vill lämna ut dessa uppgifter i bloggen.

Sedan har jag lagat mat. Idag blev det min goda vegetariska pasta sås och spagetti. Jättegott blev det. Nu har jag precis duschat och ska väl se tven stund innan jag lägger mig. Tänkte dela med mig en text som berör mig väldigt mycket och det är inte jag som skrívit detta.

SORGEN BÄR ALLTID EN SMÄRTA

DET FINNS INGEN VÄG tillbaka. Det som har hänt blir för alltid en ny startpunkt varifrån resten av mitt liv kommer att börja. Det fanns ett ”innan” som nu är borta och nu finns det bara ett ”efteråt” Jag vet inte om jag uthärdar. Den isande smärtan förgör mig. Sorg bär alltid en smärta. Ibland en rent kroppslig smärta. Det gör ont. Men alltid en form av smärta.


DET FINNS DE SOM SÄGER att sorgen går över. De vet inte vad de talar om. Sorgen omvandlas, men den går aldrig över. Det är något annat som går över. Men aldrig sorgen. Smärtan klingar av men sorgen, tomheten och saknaden finns alltid kvar. Ingenting går över. Det blir något annat. Det är vad sorgen handlar om. Att bli någon annan. Att röra sig mot en ny verklighet där sorgen är en del av villkoren.


GE INTE UPP ÄVEN OM JAG ÄR AVVISANDE


VAD SKA JAG SÄGA till alla som inte förstår: Glöm inte bort mig. Hör av er. Kom på besök. Ge inte upp även om jag är avvisande. Det är nog det svåraste. Att vilja gemenskap och inte klara av den. Att vilja närhet när allt är avstånd.

JAG ÖVERLEVER. Men att överleva är inte desamma som att klara av att leva. Det finns två alternativ. Att leva eller dö. Det handlar inte om styrka. Och lever jag så gör jag det som livet kräver. Går upp, äter frukost och så vidare. Men jag klarar mig inte.


TÄNK PÅ MIG ALLA NI SOM GÅR FÖRBI


JAG ORKAR INTE EN DAG TILL. Det Är så jag känner. Inte bara känner, det är så det är. Jag orkar inte mer. I morgon finns jag inte. Det går inte att leva här mitt i tomheten. Du finns inte mer. Sorgens outhärdliga sanning. Verkligheten som ett slag i ansiktet. Tänk på mig alla ni som går förbi. Stanna ett ögonblick och se på mig. Jag finns nämligen inte utan er. Jag är ingenting utan alla andra. Den enda verklighet jag känner till är tomhet och utanförskap. Du som möter mig föder mig.


KANSKE FINNS DET I SKAPELSEN ÖPPNINGAR JAG INTE KÄNNER?


VARJE MÄNNISKAS SORG är den människans alldeles egna sorg. Ingens sorg ser ut som någon annans sorg. Ändå är sorgen så lika: Tomheten efter en älskad människa. Hålet som aldrig fylls. Sorg handlar inte om att lämna något bakom sig utan om att införliva det i ens fortsatta liv. Här och nu och kanske sedan där, i rummet utanför tiden. Sorgens väg från smärta till en förnyad relation. Är det en möjlig väg? Kanske finns det i skapelsen öppningar jag inte känner, möjligheter till återförening över tid och rum. Jag vet inte, men sorgen går att beskriva som en skugga av kärlek. Och kärlek är i sig något som spränger alla gränser.


LIVET ÅTERVÄNDER…


SOM SOLUPPGÅNGEN


LIVET ÖPPNAR SIG OABRUTET. NÅGOT GÅR MIG TILL MÖTES. NÅGON?


LIVET ÅTERVÄNDER som soluppgången. Du och jag införlivade i livets stora rörelse. Den som sträcker sig från tidens morgon till tidens afton. Det sjunger i träden. Livet återvänder. Som lågan som nästan kvävdes. Som strået som nästan bröts av. Allt helas till något nytt som alltid funnits och nu blir till. Vi är alltid en del i något större. I det som övergår tanke och ord. Livet öppnar sig oavbrutet. Något går mig till mötes. Någon?

Tänkvärda ord va?

Vi hörs i morgon.

Kram Marie


Söndag

Idag har vi haft en slapp dag. Vi har skrivit mail till alla som vunnit auktioner av oss på Tradera och slagit in dem för de sista tog slut idag. Man blir helt slut när man håller på med detta för det tar en sådan tid trots att vi hjälps åt. Var närmare bestämt 23 stycken så lite pengar droppar in i alla fall även om mycket kommer gå till frakt. Efter vi blev klara så har jag suttit och pysslat lite, målat en tavla faktist en liten en. Jag blev faktiskt ganska nöjd med den för jag är egentligen urkass på att måla. Har tänkt ge bort den till en viss person. Jennie har suttit vid datorn och grejet. Vi har också tvättat så nu har vi rena kläder igen.

Nu är det snart dags för mig att gå och lägga mig. Ska bli skönt för jag börjar bli trött känner jag.

Här nedan kan ni se tavlan. Vad tycker ni?

Kram Marie



Lördag en bättre dag.

Idag har det varit en bättre dag. Jag blev så ledsen igår när jag fick veta att Jennie inte kommer att få behålla jobbet. Kändes så jobbigt precis som om det inte vore tillräckligt allt som har hänt redan. Nu kom nästa smäll. Jag var både arg men mest ledsen hela dagen igår. Grät till och med. Åkte iväg till Stadsdelsförfaltningen i Älvsjö för att hämta lite information om ekonomiskt bistånd och jag blev så illa bemött av dem där. Det utlöste min gråtattack när jag kom hem. Fick inte tag på någon information heller inte ens en ansökningsblankett efersom de vägrade lämna ut det. De påstod att man måste kontakta den soc man tillhör först via telefon innan man får någon information om någonting. Så löjligt. Jag fick i alla fall ett pappaer som beskriver normen för ekonomiskt bistånd. Kan ju vara bra att ha med det var inte det jag ville ha. Har hitta information på Internet som jag skrivit ut i stället. Ville helst få tag på en lista över alla uppgifter man måste gräva fram och ta kopior på och skicka in. Tänkte att vi skulle vara ett steg före när det väl är dags att söka.

När Jennie kom hem så fick jag höra att hon hela tiden får lön i efterskott så sista lönen kommer hon få i februari så då kommer hon nog ganska lagomt hinna få a-kassa för då har de haft sina 11 veckor. Men vi kommer söka soc i alla fall för jag kommer kunna få det eftersom hennes a-kassa inte kommer stiga över normen. På något sätt kommer det väl lösa sig i alla fall och dessutom kan mycket hända innan 15 januari. Jag menar någonstans hoppas vi lite på en omplacering för Jennie eller något men vi kan inte hoppas för mycket.

Känns ändå för jävligt att det ska behöva vara så här. Jag får inte ett öre någonstans ifrån och jag får inget jobb och nu får Jennie sparken för att hennes viakriat plötsligt går ut eftersom ordinarie anställd kommer tillbaka tidigare. Jennie skulle ha haft kvar jobbet till april. Tjejen hon vikaerar för kom inte in på sin utbildning. Dessutom vill den tjejen inte ens jobba på Djurens Rätt längre. Hon trivs inte men måste komma tillbaka då hon inte har något annat val. Även hon måste ju försörja sig på något sätt. Hon har varit tjänstledig.

Jennie har nu sammanlagt med undantag av uppehåll i tre månader jobbat på Djurens Rätt sedan december 2007. Så det är ett tag och då har hon inte hela tiden suttit i medlemsregistret utan hon började i expeditionen. Detta som nu kommer hända innebär att vi inte heller kommer kunna vara medlemmar längre i Djurens Rätt. Måste prioritera bort det eftersom vi kommer ha så mycket mindre pengar att leva på. Blir nog flera saker vi tvingas dra in på tror jag. Får nog gå ur andra föreningar jag är med i också. Har haft en liten tanke också på att dra in fasta telefonen och bara använda mobilerna, men vi får se hur vi ska göra. Vi kommer i alla fall byta till en billigare hemförsäkring till nästa år. Resten får vi ta senare och kolla upp vad vi kan dra in på om det finns något.

Idag har det varit en lugn dag. Vi sov länge i morse och för omväxlingensskull så vaknade jag bara en gång i natt och var uppe på toa och tog nässpray. Annars brukar jag vakna mellan 2-4 gånger /natt dels för toabesök, dels för nästäppa och dels för att jag har ont i rygg, axlar och nacke. Ja, jag är näsbpraysberoende tyvärr.

Väntar på tid hos en sjukgymnast. Skulle behöva gå till min naprapat egentligen men jag har inte råd med det. Förr betalade mammas jobb detta men nu är det ju bara hennes sambos företag och jag vet inte om han fortfarande vill betala för mig. Törs inte fråga heller liksom. Det är synd för min naprapat kan min rygg och vet allt om det. Jag brukar behöva gå typ en gång i halvåret för att få ryggen justerad. Har ju fel på ryggen och det är förmodligen medfött. Därför jag har en del besvär. Men jag hoppas sjukgymnasten hör av sig snart. De hade tydligen tre veckors väntetid och där kan man även få naprapati också.

Jag och Jennie ska iväg i kväll till Elverket som tillhör Dramaten och se en skräckteater som heter "Blodvember fest" Dramatens hemsida: http://www.dramaten.se/dramaten/Forestallningar/Blodvemberfest/ Kolla även på deras hemsia.  http://www.farozonen.com/

Berättar i morgon hur det var. Får nog hålla Jennie i handen tror jag under föreställningen för jag är så mörkrädd. Hoppas man vågar åka hem sedan i kväll. Blir sent för den börjar inte förrän kl. 21.00. Hade vi haft pengar så hade vi tagit en taxi men nu blir det inte så.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie


Det här blommorna fick jag av Jennie i födelsedagspresent den 2 nov.


En bild till. Visstär de fina och otroligt att de fortfarande står.


Nu blir det svårare tider.



Hej vänner!
 
Vill bara berätta...
 
Nu har jag och Jennie min sambo precis fått veta att hennes vikariat på Djurens Rätt upphör den 17 januari 2010. Ordinarie anställd kommer tillbaka. Det ser heller inte så ljust ut på eventuell omplacering eftersom de ska skära ner och sparka folk ändå. Så när Jennie slutar så måste hon gå över till A-kassa men problemet är att Unionens A-kassa som hon tillhör har 11 veckors förhandlingsstid, så under tiden för att inte hamna på gatan så måste vi söka soc. Frågan är bara hur långa förhandlingstider de har där? Måste jag försöka ta reda på. Sedan så kommer jag antagligen kunna få ha soc bidrag kvar när Jennie får sin A-kassa. För den lär inte överstiga normen i alla fall. Så här kommer det antagligen att se ut nästa år och jag som hoppades på att 2010 skulle bli ett mycket bättre år än det har varit detta år. Men jag bedrog mig visst rejält.
 
Jag vet ärligt talat inte om jag orkar med detta också. Vi som ändå var ganska ekonomiskt säkrade för att Jennie har sitt jobb. Nu blir det värre än någonsin och detta känns kan jag säga. Jag blir både förbannad och ledsen. Trodde inte ens att det kunde bli värre än det är eftersom jag redan står helt utan inkomst. Trodde botten var nådd.
 
En sak är i alla fall säker och det är att det stämmer i alla fall de jag ofta brukar gå runt och tänka. Vad sjutton ska det bli av mig eller oss? Vad ska vi göra nu?
 
Kram Marie
 

Ons-tors

Igår onsdag vaknade jag av att Jennie väner och vrider sig i sänge ett tag och sedan helt plötsligt rusar hon upp och jag trodde hon gick upp tidigare för att hon liksom redan var vaken men hon rusade upp och försvann in på toaletten. Hon mådde jätte illa och hade gjort det flera gånger under natten men inte orkat gå upp tidigare utan somnat om i tron om att det skulle gå över. Men ca 20 min innan hon normalt skulle kliva upp för att gå till jobbet så rusade hon alltså upp. Hon var tom i magen och fick dessvärre inte upp någonting. Jennie ringde sig sjuk och försökte ett par gånger till att spy men ingenting kom. Efter ett tag blev det lite bättre och hon somnade om ca en halvtimme medan jag cyklade till affären och köpte lite Dofilus fil till henne bland annat. Jennie vaknade när jag kom hem och då mådde hon lite bättre. Hon var i alla fall inte spyfärdig längre. Vet faktiskt inte vad detta var för något. Det betedde sig inte som kräksjukan i alla fall och hon hade ingen diarrée heller. Jag har heller inte känt något ännu, så det var nog inget smittsamt.

Resten av dagen var jag hemma med Jennie som låg i soffan och glodde på tv nästan hela tiden. På kvällen satt hon ett tag vid datorn.

Idag torsdag så har jag först varit på samtalsterapin på morgonen. När jag kom hem så började jag med att stoppa i mig lite lunch. Sedan satt jag ett tag vid datorn för att kolla mail och min Facebook bland annat.

Jag har också bakat bullar idag. Var ju tvungen att testa att baka av den andra sortens margarin den här veckan, förutom att jag använt det i matlagning också. Har suttit och fyllt i enkät två också. Undersökningen tar slut 11 nov så efter det hoppas jag på att få mina 16 trisslotter så fort som möjligt. Ska bli ett nöje att sitta och skrapa dem. Ni får hålla tummarna att jag vinner i alla fall något.

I morgon är det äntligen fredag igen och då får jag sedan ha Jennie hemme igen i två dagar. Vi ska på teater i morgon kväll och även på lördag. På söndag ska vi bara tvätta. Skulle ha velat gå på en mässa i helgen som heter "Allt för hälsan" men jag har inte råd då det kostar 130 kr att gå in. Så det är bara att glömma.

Nu ska jag se om det är något på tv.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie


Sön-tis

Jo jag lovade ju att skriva och berätta om "Happy Sally" som jag var och såg i lördags. Jag måste säga att det var en originell föreställning. Fin med vatten och alla olika ljus de lagt på. Filmerna de visade på väggen kändes som man satt och såg på gamla super 8 filmer. Men det var nog meningen tror jag. Alla inblandade var jätteduktiga.  En sak var mindre bra och det var att det var så svårt att förstå handlingen och hålla isär alla tidpunkter. Kan ju bero på att jag inte läst boken iofs. Kanske skulle gjort det innan för att förstå bättre. Men det var en otroligt häftig idé att använda en bassäng i föreställningen eller ha den i ett badhus. Var absolut värt pengarna att gå och se den. Kom ju in som arbetslös jag och då blev det lite billigare.

I söndags var jag och Jennie till min bror på middag eftersom jag hade födesedag igår. Var mycket trevligt och at min bror fick jag en bok om sorg och av hans kvinna fick jag en ljusstake man hänger i fönstret.

Igår måndag hade jag födelsedag. Var ensam hela dagen men när Jennie kom hem från jobbet så hade hon med sig blommor, choklad, och presenter. jag fick en prenumeration på tidningen Nära och tre böcker om sorg. Jag och Jennie fick också ett presentkort på bio av en god vän. Mycket snällt tycker vi. Vi åt middag tillsammans sedan åkte vi iväg till cirkus på Djurgården för att se musikalen Thriller. Den var jättebra tycker jag och alla var så duktiga. Det är en hyllningsturné till Michael Jackson. Var ett himla skrikande på publiken bara. Var nog många fans där tror jag.

Idag har jag legat i sängen väldigt länge. Jennie gick upp tidigare för att bege sig till sjukgymnasten. Jag var så trött och sedan satt jag och såg mina serier "Livet i Fagervik" och "Andra Avenyn" Åt sen frukost i sängen och det var jättemysigt. Hade det inte varit för att jag ska iväg i kväll så hade jag inte klätt på mig idag.

Jag har suttit och finslipat på en text som jag ska läsa upp i kväll. Det är föreningsmöte med dansen och jag har ju bestämt att jag ska hoppa av. Så här blev det.



"Jag kommer antagligen hoppa av föreningen efter jul.

Har tänkt mycket på detta den sista tiden. Jag har ju inte varit så aktiv det senaste året i föreningen på grund av bland annat min mamma som var svårt sjuk och nu har gått bort. Jag har ju också förlorat min inkomst och tvingas nu mera leva helt och hållet på min sambo. Allt som har hänt har tärt mycket hårt på mig. Har varken haft ork, motivation eller lust till att dansa så mycket.

Jag har inte tröttnat egentligen på att dansa, för att börja dansa folkdans är bland det roligaste jag har gjort i mitt liv. Ni är dessutom ett sådant härligt gäng och jag har alltid så kul på träningarna med er. Det är så trevligt med alla aktiviteter som anordnas varje år i föreningen. Nu har ju inte jag kunna följa med på allting på grund av att ekonomin ställer till det för mig och då syftar jag bland annat på Fryksås som jag så gärna har velat vara med på flera gånger.

Jag måste också erkänna att ända sedan ni bytte lokal så har det känts väldigt motigt för mig varje tisdag att komma till träningarna för att jag har så långt att åka och det är långt att gå i kylan och mörkret. Eftersom jag inte har något jobb och jag oftast sitter hemma hela dagarna så är det jättesvårt att komma iväg på kvällen.

Finns också en anledning till att jag hoppar av och det är att jag inte kommer att kunna betala medlemsavgiften nästa år. Kan inte begära av min sambo att hon ska betala mitt medlemskap hos er.

 Detta är synd att det måste bli så här för jag trivs så himla bra i gänget och med er. Jag finns kvar hos er terminen ut. Jag kommer att dyka upp på nästa aktivitet, jag kommer på avslutningsfesten och sedan kanske jag dyker in på några fler danskvällar också innan terminen är slut."

Tycker ni det låter bra det jag skrivit?

Här kommer en bild på mammas grav från i helgen då min bror var där på kvällen.



Ha det bäst.

Kram Marie


RSS 2.0