En lång bakdag.

Idag har jag haft en bakdag. Har bakat bröd. Jag var uppe redan kl 9.00 och tog shoppingvagnen med mig och gick till Bandhagen och handlade vetemjöl, rågsikt, jäst, sirap, brödkryddor och en filmjölk. Det blev dagens motion att släpa hem vagnen i modden. Men det var skönt uten och solen sken. kanonväder.

Som tur var så blev inte vagnen jättetung i alla fall. När jag kom hem så hade Jennie vaknat så vi kollade mail, åt frukost och sedan gjorde vi oss iordning för att baka. Jennie ville vara med i köket en stund, så hon fick bli min assistent i köket. Jennie smörjde bakformar, ställde undan ingridienser som jag använt klar och diskade. Jag började med attgöra filmjölkslimpa. De ska ju inte jäsa så det blev direkt in  ugnen med dem. Så här fina blev de men lite platta och ljusa kanske.



Medan filmjölkslimporna var i ugnen så satte jag degen till brödkakor som fick stå och jäsa. Medan de jäste så satte jag igång med att mala hårda brödkanter till ströbröd som jag hade liggande i en burk. Gillar min electrolux assistent för den kan man använda till så himla mycket. Nu har ju jag den gamla modellen från 50-talet som är skit tung. Har även alla tillbehör och ett speciellt plåtskåp dem.


Detta är inte min utan en likadan som jag hittade på Internet.


Härär tillbehören. Också bild funnen på Internet.

Lagomt till filmjölkslimporna var klara så hade degen till brödkakorna jäst färdigt. Bakade ut brödkakorna och sedan fick de jäsa ett tag till på plåten. Fick först grädda två brödkakor och sedan en ensam för alla tre fick inte plats på en plåt. Så här fina blev brödkakorna.


Den tredje brödkakan var i ugnen när jag tog denna bild. Den ser likadan ut som dessa.

När jag stoppade de första två brödkakorna i ugnen så satte jag samtidigt degen till tekakorna. Jennie hon stog under tiden och diskade och röjde lite efter mig. När hon var klar så hade hon hunnit tröttnat på att vara med mig i köket så hon försvann in i sovrummet och placerade sig vid datorn.

Sedan när det var dags att ta ur brödkakorna så hade degen till tekakorna jäst färdigt. Så medan den sista brödkakan gräddades så bakade jag ut tekakorna och glömde nästan av den i ugnen, så den blev på gränsen till lite bränd. Tekakorna fick jäsa lite på plåten och sedan gräddade jag dem med. Blev inte så stora och ser mer ut som småfrallor eller småfranska. Men fina blev de ändå. Så här ser de ut.



När jag var klar med dessa tekakor så var jag sugen på att baka mer så jag vispade ihop en mjukpepparkaka och hällde ner i en bakfrom och slängde in den i ugnen. Något sött måste man ju baka också när man ändå håller på. Har inte smakat på den men så här fin blev den. 




Här står jag och gör rent bakborde efter att jag bakat ut brödkakorna. Har ju 50-tals stil i mitt kök och är så stolt över mitt bakbord.

När jag gräddat klart pepparkakan så ställde jag mig och röjde i köket och vid det här laget så hade jag hunnit bli ganska slut. Men jag hade bestämt att vi skulle äta tomatsoppa och nybakta scons til middag så Jennie fick springa ut och köpa tomatsoppa, smör och mjölk i kvartersbutiken. Under tiden blandade jag ihop degen till sconns. Sedan fick jag en stund över så jag satte mig och kollade av Facebook. När jag vilat e stund så satte in sconen i ugnen och värmde soppan. Så här fina blev sconen och goda kan jag tala om.



Har nu två och en halv scons kvar. Får väl frysa ner dem eller något så kan man ta fram dem och värma på dem i micron så känns de som nybakta. Nu är jag mätt och helt slut så i kväll blir det att slappa i soffan med tidningar och tv.

Vi hörs i morgon.

Kram Marie



Kommentarer
Postat av: Nina

Måste bara ge dig beröm för ditt stilrena och fina kök! Är det ikea eller? och var har du inskaffat dig ditt snygga förkläde? är det Louis Vouition? Kramar N

2010-02-09 @ 23:59:26
Postat av: Marie Munther

Lägg av, tror du inte jag fattar att du är ironisk. Det är faktiskt ett äkta 50 - tals kök. Hela huset är från 50 - talet och förklädet fick min mamma för länge sedan av min mormor i julklapp men det var inte mammas stil så hon gav bort det till mig. Spela roll vad man har på sig när man bakar. Kommer du med fler liknande inlägg så blockar jag dig från min blogg.

2010-02-10 @ 10:26:48
URL: http://marisans.blogg.se/
Postat av: Nina

förlåt marie..Ville inte såra dig, jag var lite avundsjuk på köket bara. Hoppas allt är bra med dig! gillar dim blogg.....Kramar Nina i Sunne

2010-02-10 @ 23:34:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0